Töötlemise ja kaubanduse osakaal toiduhindades püsib suur

Maaelu Teadmuskeskuse (METK) hinnamarginaali uuringu esimese kvartali aruandest selgub, et tootjad saavad jätkuvalt mitme toidukauba puhul väiksema osa põllumajandussaaduste jaehinnast.

Mitme toidukauba puhul moodustab tootja tulu vaid väikese osa lõpphinnast. Näiteks juustu puhul moodustab tootjahind 28% jaehinnast, samas kui jaemüügi osa koos käibemaksuga ületab poole toote lõpphinnast. Sarnane trend kehtib ka või ning leiva puhul.

Uuring käsitleb Eesti olulisemate toidukaupade – piima, liha, teraviljatoodete, köögivilja ja munade – hinna kujunemist ning tootjate ja töötlejate rolli toidutarneahelas.

 

Hinnakujunemine toote lõikes

Aruanne sisaldab jaehinna jagunemist rahaliselt ja protsentuaalselt erinevate toidugruppide lõikes. Näiteks:

  • Piim (üheliitrine kilepakend): Tootja osa on jäänud samaks; kasvanud on tööstuse osa (1,2%), samas kui kaubanduse osa on püsinud muutumatuna.
  • Juust (Edam, Gouda): Tootja tulu moodustab ligikaudu veerandi jaehinnast, ülejäänu jaguneb töötleja ja kaubanduse vahel.
  • Leib ja sai: Kuigi jahu moodustab leiva koostisest umbes 65% ja saia koostisest 70%, kujuneb tooraine (rukis või nisu) osakaaluks lõpphinnas vaid vastavalt 5% ja 6,8%. See näitab, et leiva ja saia lõpphinna kujunemisel mängivad peamist rolli töötlemis-, turustus- ja maksukulud.
  • Seahakkliha: Tootja osa on vähenenud 4%, kuid tööstuse osa on kasvanud ligi 19%. Märgatavalt on vähenenud kaubanduse osa – peaaegu 15%.
  • Viinerid (lihasisaldus üle 50%): Tootja osa jääb alla 25%; suure osa hinnast võtavad töötlemine ja kaubandus.
  • Munad: Mahemuna töötlemine, pakendamine ja jaemüük moodustab väiksema osa jaehinnast.

 

FAO andmetel tõusid toiduhinnad 2024. aasta IV kvartalis ning jätkasid mõõdukat tõusu 2025. aasta I kvartalis, eriti liha ja piimatoodete osas. Kuigi maailmaturul on toiduhindade kasv olnud mõõdukas ja mõnel juhul stabiliseerunud, on Eestis toidukaupade hinnad 2025. aasta alguses jätkanud tõusu, mõjutades seeläbi tarbijate ostujõudu.

Hinnamarginaali uuringu eesmärk on selgitada, kui suur osa toote lõpphinnast jääb põllumajandustootjale, kui palju töötlejale ning kui palju jaekaubandusele. Analüüs põhineb Eesti Konjunktuuriinstituudi ja Maaelu Teadmuskeskuse hinnavaatlustel ning kajastab hinnamuutusi aastatel 2022–2025.

Hinnamarginaali uuring „Eesti põllumajandussaaduste turgu enam iseloomustavate toidukaupade hinna kujunemine ja tootja ning töötleja positsioon tarneahelas“ valmib Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi tellimusel. Tutvu uuringu 2025 I kvartali aruandega.

 

Lisainfo: Egle Jakin-Haidak, maamajanduse valdkonna peaspetsialist, egle [dot] jakin-haidak [at] metk [dot] agri [dot] ee (egle[dot]jakin-haidak[at]metk[dot]agri[dot]ee) ning Janika Kolju, maamajanduse valdkonna peaspetsialist, janika [dot] kolju [at] metk [dot] agri [dot] ee (janika[dot]kolju[at]metk[dot]agri[dot]ee)

Teate edastas: Krista Kõiv, Maaelu Teadmuskeskus, krista [dot] koiv [at] metk [dot] agri [dot] ee (krista[dot]koiv[at]metk[dot]agri[dot]ee), 511 2562