Lisatud: 29. august 2014

Viimati muudetud: 24. oktoober 2011

A A A
Prindi rss

Uudised

29Aug2014 Uued nõuded tagavad suitsutatud liha- ja kalatoodete suurema ohutuse

Alates 1. septembrist jõustuvad Euroopa Liidus suitsutatud toidutoodetes sisalduvatele polütsüklilistele aromaatsetele süsivesinikele (PAH) madalamad piirnormid, mis suurendavad suitsutatud liha- ja kalatoodete ohutust.

„Kuna PAH-ide mõned ühendid on teadaolevalt tervisele kahjulikud, peab nende kogus toidus olema võimalikult väike,“ selgitas Põllumajandusministeeriumi toiduosakonna juhataja Martin Minjajev. „Enamik Eestis uuritud ja kontrollitud suitsutatud toidutooteid ei ole sisaldanud kahjulikke saasteaineid üle kehtima hakkava uue piirnormi. Seega ei pea tarbijad ja tootjad muretsema, et traditsiooniline suitsuliha ja –kala müügilt kaob.“

PAH-id on aromaatsete tsüklite kondensatsioonil tekkinud keskkonda saastavate ainete grupp. Neid leidub arvestatavas koguses nii õhus, vees, pinnases kui ka toidus. Toidus võib PAH-e tekkida kuumutamisel, suitsutamisel, kuivatamisel nii tööstusliku kui koduse toiduvalmistamise käigus.

Suitsutatud toidu PAHide sisaldust saab märgatavalt alandada, asendades traditsioonilistes suitsutuskambrites kasutatava otsese suitsutamise kaudse suitsu genereerimisega. Küpsetamine keskmisel või madalal kuumusel, suitsufiltrite kasutamine, lahjema liha või kala valimine töötlemiseks ja võimalikult vähese rasvakoguse kasutamine võivad olulisel määral alandada lõpptootes PAHide sisaldust.

Põllumajandusministeeriumi kodulehelt leiab ka teabematerjali toidus sisalduvate polütsükliliste aromaatsete süsivesinike ja nende vähendamise võimaluste kohta.

 

Oluline info suitsutatud toodete tootjatele voldikus

Uudised

15. juunil lõppes PRIAs pindalatoetuste ja MAK loomapõhiste toetuste taotluste vastuvõtt. Sel aastal oli ühtse pindalatoetuse taotlejaid kokku 14 546, kes taotlesid toetust 963 147 ha suurusele pinnale. Peale taotlusperioodi lõppu algab kohapealse kontrolli periood, mis kestab oktoobri lõpuni. Sellel perioodil kontrollib PRIA, et taotlustel olevad andmed on õiged ning vajadusel täpsustatakse koos kliendiga taotlusel olevat infot. Et kontrolli tegevused toimuksid ladusalt palume kliendil või tema esindajal võimalusel viibida kohapealse kontrolli juures. See muudab infovahetuse kliendi ja PRIA vahel oluliselt lihtsamaks ja selgemaks.

Kõik uudised »

Liitu infokirja listiga

Hinnakataloog struktuur kaart2

Põllumassiivide veebikaart

bronn-vaike Infokeskus Arvamuse bänner