Lisatud: 16. detsember 2013

Viimati muudetud: 24. oktoober 2011

A A A
Prindi rss

Uudised

16Det2013 Toorpiima peaks enne tarvitamist kuumtöötlema

Põllumajandusministeeriumi tellimusel tehtud toorpiima ohutuse alane pilootuuring näitab, et terviseriskide vähendamiseks tuleks toorpiima enne tarvitamist kuumtöödelda.

„Uuring näitab, et peame jääma senise soovituse juurde toorpiima enne tarvitamist kuumutada, et vältida võimalikke terviseriske,“ ütles Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev. „Kuigi piimahügieeni olukord on meie farmides pidevalt paranenud, siis Eesti Maaülikooli tehtud uuring kinnitas endiselt riske toorpiima tarbimisel. Need riskid on küll väikesed, kuid ka kõige paremate tootmistingimuste juures ei saa neid lõplikult välistada.“

Põllumajandusministeerium tellis uuringu toorpiima tarbimise riskide kohta, et hinnata seniste ohutusnõuete ja meetmete piisavust. „Eestis on viimastel aastatel suurenenud toorpiima otseturustamine. Seepärast peame panustama üha enam piimatootmisettevõtete ja talunike koolitamisse, et hoida riske tarbija jaoks madalal,“ selgitas Minjajev.

Kuna toorpiimaga seonduvaid bioloogilisi riske pole võimalik lõplikult kõrvaldada, siis on soovitav toorpiima enne tarvitamist kuumtöödelda. Kindlasti peab seda soovitust järgima riskirühma kuuluvate inimeste poolt tarbitava toorpiima puhul. „Soovitus toorpiima enne tarvitamist kuumtöödelda kehtib enamikes Euroopa Liidu riikides, kus toorpiima otseturustamine on lubatud,“ ütles Minjajev.

Teadusprojekti „Toorpiima ohutuse alane pilootuuring Eestis“ viis Põllumajandusministeeriumi tellimusel läbi Eesti Maaülikool. Uuringu eesmärk oli selgitada välja zoonoossete haigustekitajate levimus otseturustatavat toorpiima tootvates ettevõtetes. Uuringus osales juhuvaliku alusel 14 piimatootmisettevõtet, kellele on väljastatud veterinaartõend toorpiima turustamiseks väljaspool farmi.

Järgmisel aastal  alustatakse uuringu teise etapiga, milles jätkatakse andmete kogumist  teadusliku riskihinnangu koostamiseks ning soovituste väljatöötamiseks otseturustatava toorpiima kohta Eestis nii tootjaile kui tarbijatele.


Kolm soovitust toorpiima tarbijatele

- Ostetud toorpiima tuleb säilitada ettenähtud temperatuuril ja seda võib tarbida tootja poolt märgistusel näidatud säilitamistähtajani („kõlblik kuni“). Toorpiima on soovitav enne tarbimist kuumtöödelda.

- Kindlasti tuleb kuumtöödelda toorpiima, mida tarvitavad riskirühma kuuluvad inimesed (eakad, lapsed, rasedad, immuunsuspuudulikkusega inimesed).

- Kuumtöötlemiseks võib lugeda näiteks toorpiima kuumutamist vähemalt 75 kraadi juures 15-20 sekundit. Kui toorpiima kasutatakse kuumtöödeldava toidu koostises (nt supid, pudrud jne), siis pole piima vaja eelnevalt kuumutada.


Uudised

15. juunil lõppes PRIAs pindalatoetuste ja MAK loomapõhiste toetuste taotluste vastuvõtt. Sel aastal oli ühtse pindalatoetuse taotlejaid kokku 14 546, kes taotlesid toetust 963 147 ha suurusele pinnale. Peale taotlusperioodi lõppu algab kohapealse kontrolli periood, mis kestab oktoobri lõpuni. Sellel perioodil kontrollib PRIA, et taotlustel olevad andmed on õiged ning vajadusel täpsustatakse koos kliendiga taotlusel olevat infot. Et kontrolli tegevused toimuksid ladusalt palume kliendil või tema esindajal võimalusel viibida kohapealse kontrolli juures. See muudab infovahetuse kliendi ja PRIA vahel oluliselt lihtsamaks ja selgemaks.

Kõik uudised »

Liitu infokirja listiga

Hinnakataloog struktuur kaart2

Põllumassiivide veebikaart

Infokeskus Arvamuse bänner bronn-vaike