Lisatud: 04. juuni 2010

Viimati muudetud: 24. oktoober 2011

A A A
Prindi rss

Uudised

04Jun2010 Toiduliit: Eestlaste toidulaua alustala on ikka olnud sealiha

Tänasest algab Toiduliidu poolt algatatud sealiha teavituskampaania, mille põhirõhk on selgitustööl erinevate sealiha rümbatükkide rasvasisalduse ja toiteväärtuse kohta. Sealiha teavituskampaania kestab 2010 aasta lõpuni ning kampaaniat rahastavad PRIA ja Toiduliit.

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul  tarbitakse Eestis ühe inimese kohta aastas 71 kilogrammi liha, millest poole moodustab sealiha. Antud näitaja jääb siiski 20%-ga keskmise eurooplase tarbimisele alla. „Keskmine Euroopa elanik tarbib 6,7 kilogrammi sealiha aastas enam kui eestimaalane, kelle toidulaua alustalaks on aastasadu olnud just nimelt sealiha," sõnas Sirje Potisepp.

Eurostati andmetel söövad hispaanlased 60,7, taanlased 56,9, sakslased 55,7 ja meie lähinaabrid leedukad 41,8 kilogrammi sealiha ühe elaniku kohta aastas.

„Sealiha ümber ringleb nii palju müüte suure rasvasisalduse kohta, mis kindlasti vajaksid lahtirääkimist ja selgitamist," lisas Sirje Potisepp.

Sealiha erinevate tükkide rasvasisaldus kõigub 5% - 35% vahel, mis on võrreldavad tervislikuks peetava kanaliha rasvasisaldustega. Igaüks leiab vastavalt oma toitumisharjumustele ja vajadustele õige tüki ning ei pea loobuma sealiha söömisest.

 

Keskmiselt sisaldab:

                  Sealiha                                              Kanaliha (toores, nahaga)

 

Energia          256 kcal                                            262 kcal

Rasva            16,7g                                                 21,0

Valgud           17,0 g                                                18,7

Mg                21 mg                                                17 mg

Tsink            2,8 mg                                               1,3 mg

Rauda           1,1 mg                                               1,2 mg

 

                   seafilee                                             kanafilee

 

Energia         144 kcal                                            141 kcal

Rasva            6,0 g                                                  6,3g

Valgud           22 g                                                   21 g

Mg                22 mg                                                17 mg

Tsink             2,6 mg                                               1,3 mg

Rauda            0,96 mg                                             1,2 mg

 

 

Eesti Toiduainetööstuse Liit (Toiduliit) asutati 3. novembril 1993. aastal Eesti toiduainetööstuse ettevõtete ja erialaliitude poolt, kui vabatahtliku liikmesoleku alusel tegutsev mittetulundusühing. Toiduliidu missiooniks on toetada ja edendada Eesti toiduainetööstust ja majandust ning aidata kaasa liikmetele soodsa ja sobiva tasakaalustatud eetilise ärikeskkonna kujundamisele.

 

Uudised

Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) lõpetas laupäeval sügisese rebaste ja kährikute marutaudivastase vaktsineerimise Venemaaga piirnevatel aladel.

Kõik uudised »

Liitu meie infokirjaga!

* kohustuslikud väljad
Hinnakataloog struktuur kaart2

Põllumassiivide veebikaart

bronn-vaike Arvamuse bänner Infokeskus