Lisatud: 20. september 2013

Viimati muudetud: 20. september 2013

A A A
Prindi rss

Uudised

20Sep2013 Seeder: toidutööstuse efektiivsus peab kasvama

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles täna Nõo Lihatööstuse uue hoone nurgakivi panekul, et Eesti lihasektor vajab efektiivsuse tõstmiseks enam koostööd tootjate ja töötlejate vahel ning selget spetsialiseerumist.

„Eesti lihatoodete kvaliteet on väga hea, kuid meie toiduainetööstuste efektiivsus võrreldes Lääne-Euroopaga vajab veel tõstmist. See on ka tarbijale oluline, sest efektiivsem tootmine on eeldus hindade stabiliseerimiseks,“ rääkis Seeder. „Senisest enam vajab Eesti lihasektor tõhusamat koostööd tootjate ja tööstuste vahel, et jõuaksime oma tooraine ka kohapeal töödelda ja toota kõrgema lisandväärtusega kvaliteettooteid.“

Lihasektori toodetav lisandväärtus oli eelmisel aastal 39,7 miljonit eurot ehk 2011. aastaga võrreldes 5,4 miljonit eurot vähem (12%). Lihatoodete tootmisega loodav lisandväärtus moodustas toiduaine tootmise lisandväärtusest 18%.

Seederi sõnul vajab sektor efektiivsuse tõstmiseks investeeringuid. „Selleks, et tõsta toiduainetööstuste efektiivsust, on vaja investeeringuid uutesse seadmetesse ja tootmishoonetesse. Nõo Lihatööstus on hea näide sellest, kuidas ka väiksem tööstus võib turul suurtega edukalt konkureerida, kui suudab leida endale õige niši,“ ütles Seeder.

Ministri sõnul näitavad Põllumajandusministeeriumi tellitud uuringud, et Eesti tarbija hindab kodumaiste lihatööstuste toodangut. Uuringufirma EMOR juunis avaldatud uuringust „Eesti toidukaupade positsioon siseturul 2013“ selgub, et Eesti lihatoodangu osakaal on suurim keeduvorstide ja viinerite (98%), suitsuvorsti  (96%) ning suitsuliha kategoorias.

Põllumajandusministeeriumi koostatud lihatööstuse ülevaatest 2012. aasta kohta selgus, et Eesti lihasektori kogutoodang moodustas mullu toiduainete tootmisest 21%. Eelmisel aastal kasvas sea-, lamba- ja kitseliha tarbimine, vähenesid aga linnuliha ja veiseliha tarbimine. EMORi uuringu „Eesti elanike toidukaupade ostueelistused ja hoiakud 2012“ andmetel eelistab 85% tarbijatest enda sõnul kodumaist värsket liha, sinki ja suitsuvorsti.

Loe lähemalt:
-        Eesti toidukaupade positsioon siseturul 2013 (PDF 812 KB)
-        Eesti elanike toidukaupade ostueelistused ja hoiakud 2012 (PDF 2,35 MB)
-        Lihatööstuse ülevaade 2012

Uudised

15. juunil lõppes PRIAs pindalatoetuste ja MAK loomapõhiste toetuste taotluste vastuvõtt. Sel aastal oli ühtse pindalatoetuse taotlejaid kokku 14 546, kes taotlesid toetust 963 147 ha suurusele pinnale. Peale taotlusperioodi lõppu algab kohapealse kontrolli periood, mis kestab oktoobri lõpuni. Sellel perioodil kontrollib PRIA, et taotlustel olevad andmed on õiged ning vajadusel täpsustatakse koos kliendiga taotlusel olevat infot. Et kontrolli tegevused toimuksid ladusalt palume kliendil või tema esindajal võimalusel viibida kohapealse kontrolli juures. See muudab infovahetuse kliendi ja PRIA vahel oluliselt lihtsamaks ja selgemaks.

Kõik uudised »

Liitu infokirja listiga

Hinnakataloog struktuur kaart2

Põllumassiivide veebikaart

bronn-vaike Arvamuse bänner Infokeskus