Lisatud: 13. detsember 2016

Viimati muudetud: 24. oktoober 2011

A A A
Prindi rss

Uudised

13Det2016 Tänasest on kohustuslik toitumisalase teabe esitamine toidupakenditel

Alates tänasest, 13. detsembrist  on Euroopas kohustuslik toitumisalase teabe esitamine toidupakenditel. Toiduvalmistajad peavad esitama tarbijale infot toidu energiasisalduse ning rasvade, küllastunud rasvhapete, süsivesikute, suhkrute, valkude ja soola koguse kohta.

„Toidumärgistuse nõuded on aasta-aastalt muutunud aina täpsemaks, et anda tarbijatele rohkem infot targemate valikute tegemiseks toidupoes. 2011. aastal Euroopas vastu võetud uus toidumärgistamise määrus tõi kaasa näiteks kohustuse allergeenide sisalduse selgemaks esitamiseks ja töötlemata liha päritolu märgistamiseks,“ ütles Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev. „Viieaastase üleminekuajaga jõustub nõue toitumisalase teabe esitamiseks pakenditel. Tervisliku ja tasakaalustatud toitumise seisukohalt on väga oluline, et  tarbijad pööraksid enam tähelepanu nii toidu koostisele kui toitumisalasele teabele.“

Toitumisalane teave on info toidu energiasisalduse või toitainete -  valkude, süsivesikute, rasvade, kiudainete, vitamiinide, mineraalainete kohta.  Toitumisalast teavet ei pea esitama näiteks tee, maitsetaimede ja töötlemata toodete nagu värske liha, kala, aedvilja, mee, jahu ja pähklite puhul ning samuti toidu puhul, mida valmistatakse väikeses koguses otse tarbijale või mida müüakse kohalikule jaemüüjale, kes varustab tarbijaid.

Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepa kinnitusel on tööstused pakendid nõuetega vastavusse viinud. „Toidutööstuste jaoks ei ole toitumisalase teabe esitamise kohustus midagi uut. Toidutootjad on üha täpsemate nõuete täitmiseks järk-järgult pakendeid uue infoga täiendanud ja ka toitumisalast teavet tarbijatele vabatahtlikult ise juba aastaid esitanud,“ ütles Potisepp. „Kindlasti on ka toidutööstuste soov anda tarbijatele valikute tegemiseks võimalikult palju infot. Samas panen inimestele südamele, et nad ka tarbijatena võtaksid vastutuse oma toidulaua ja toitumisvalikute eest ja loeksid, mis pakenditel kirjas.“

2015. aastal kinnitati Tervise Arengu Instituudi (TAI) eestvedamisel välja töötatud Eesti uued toitumissoovitused. „Toitumisuuringud on toonud esile vajaduse vähendada inimeste tarbimisharjumustes nii küllastunud rasvhapete, soola kui lisatud suhkrute kogust. See tähendab, et inimesed, kes oma tervisest hoolivad, peaksid kindlasti üle vaatama ka toidulaua,“ ütles TAI ekspert Tagli Pitsi. „Selleks ongi ette nähtud toitumisalane teave pakendil, et anda inimestele võimalus teha oma tervise seisukohalt targemaid valikuid ja valida toidupoes näiteks väiksema lisatud suhkru- või soolasisaldusega tooteid.“

Kohustusliku toitumisalase teabe kõik elemendid esitatakse toidu pakendil ühes vaateväljas. Lisaks võib vabatahtlikult korrata toitumisalast teavet pakendi esiküljel. Korratav teave võib sisaldada üksnes energiasisaldust või energiasisaldust koos rasvade, küllastunud rasvhapete, süsivesikute, suhkrute ja soola sisaldusega. Pakendi esiküljel korratava toitumisalase teabena ei ole lubatud esitada üksikult rasvasisalduse protsenti, v.a maitsestamata ehk nn monopiimatoodete puhul.

 

Taust:

  • Euroopa Liidus on toidu märgistamise nõudeid ühtlustatud alates 1979. aastast.
  • Alates 2014. aasta 13. detsembrist jõustusid üle Euroopa uued toidumärgistamise nõuded, millega kehtestati minimaalne kirjasuurus; selgemalt tuli hakata esitama teavet allergeenide kohta.
  • Viimati jõustusid uued märgistamise nõuded 2015. aasta 1. aprillil pakendamata toidu, sh toitlustusasutustes pakutava toidu puhul teabe esitamise ning liha (värske, jahutatud ja külmutatud sea-, lamba-, kitse- ja kodulinnuliha) päritolu märgistamise kohta.
  • Alates 13. detsembrist 2016 kohalduvad Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määruse 1169/2011 toitumisalast teavet puudutavad sätted, millega muutub kohustuslikuks toitumisalase teabe esitamine toidupakenditel.
  • Loe lisaks Maablogist: Millele peaks toitu valides enim tähelepanu pöörama?
  • Info toidu märgistamise üldpõhimõtete, kohustusliku toidualase teabe märgistamise ning tootegruppide kaupa toidu koostisele esitatavate nõuete kohta on koondatud veebilehele www.toidumärgistus.ee
avatud taotlusvoorud

Koolipuuvilja ja -köögivilja toetus + seotud tegevused

Leader-meetme raames antav projektitoetus (MAK 2014-2020 meede 19.2, 19.3)

Koolipiimatoetus

Piima- ja piimatoodete sektori tootmise kavandamise kokkulepped

Koolikava toetus

Nõustajate koolitustoetus

Kalanduspiirkonna kohaliku arengu strateegia rakendamine (EMKF meede 3.3 projektitoetus) 2016-2019

Algatusrühma koostöötegevused (EMKF meede 3.4) 2016-2019

Rannapüügilaeva energiatõhususe parendamise toetus (EMKF meede 1.21) 2017

Kalapüügi- ja vesiviljelustoodete käitlemisettevõtete energia- ja ressursiauditi tegemise toetus (EMKF meede 4.4.3) 2017

Merekeskkonna bioloogilise mitmekesisuse ja ökosüsteemide kaitse ning taastamise toetus (EMKF meede 1.18) 2017

Vesiviljeluse innovatsioonitoetus (EMKF meede 2.1) 2017

Kalapüügi innovatsioonitoetus (EMKF meede 1.1) 2017

Püügivahendi parendamise toetus (EMKF meede 1.15) 2017

Kalapüügi- ja vesiviljelustoodetele uute turgude leidmise ning kalapüügi- ja vesiviljelustoodete teavitus ja tutvustuskampaaniate toetus (EMKF meede 4.3) 2017

Kalapüügi- või vesiviljelustoodete tootja või töötleja praktikatoetus 2017

Kalapüügi- ja vesiviljelustoodete töötlemise energia- ja ressursisäästlikumaks muutmise toetus (EMKF meede 4.4.4) 2017

Uute toodete, tavade, protsesside ja tehnoloogiate arendamise toetus (MAK 2014-2020 meede 16.2) KOLMAS TAOTLUSVOOR 2017

Tootjarühma loomise ja arendamise toetus (MAK 2007-2013 meede 1.9) 2017

Tootjarühma loomise ja arendamise toetus (MAK 2014-2020 meede 9.1) 2017

Liitu infokirja listiga

struktuur Hinnakataloog kaart2

Põllumassiivide veebikaart

bronn-vaike Arvamuse bänner Infokeskus